tiistai 7. heinäkuuta 2015

Uusi sirkus - keksitään sirkus uudestaan!

Minä olen vannoutunut sirkuksessa kävijä, tahtomattani. Isä osti aina liput Sirkus Finlandiaan ja siellä oli käytävä. Oli pakko istua eturivissä ja pelätä, että joku tulee ruiskimaan päällesi vettä tai kuristajakäärme karkaisi jalkoihin. Olen aika varma, että monella meistä on mielikuva sirkuksesta ja siihen liittyy vahvasti teltta ja popcornin sekä eläinten tuoksun sekoitus. En kuitenkaan hyppää perinteisen sirkuksen matkaan vaan keskityn uuteen sirkukseen.



Uusi sirkus. Mitä hittoa se tarkoittaa? Nämä tuli minulle ensimmäisenä mieleen:
-         -  leijona, jolla on värjätty harjas
-         -  klovneja, joilla on sininen nenä
-         -  katsojat laitetaan roikkumaan pää alaspäin – uusi sirkus, uusi näkökulma

Mitä? Toisaalta, en ehkä ole väärässä jos sanon, että ei meistä moni muukaan tiedä mitä ihmettä on uusi sirkus. Ehkä tämän lukemisen jälkeen meillä on vähän selkeämpi käsitys!
Uusi sirkus alkoi muotoutumaan maailmalla 1970-luvulla. Silloin alettiin yhdistelemään sirkukseen teatteria, tanssia, musiikkia, kirjallisuutta ja kuvataidetta. Ja onneksi yhdistettiin! Suomeen tämä virtaus saapui vahvasti 1990-luvulla. Suomessa uutta sirkusta kutsutaan useimmin nykysirkukseksi. Tutkin hieman asiaa ja taitaa olla niin, että sirkusryhmät päättävät usein itse mitä termiä käyttävät. (Sirkuksen tiedotuskeskus)



Yle Areenassa on tällä hetkellä yhden uuden sirkuksen ryhmän esitys vielä parikymmentä päivää. Tämä ryhmä ei ole suomalainen, vaan Kanadalainen, uuden sirkuksen edelläkävijä Cirque Eloize. Vuodesta 1993 toiminut ryhmä rikkoo rajoja ja uskaltaa kokeilla. Mielestäni kuitenkin Areenasta löytyvä esitys on hyvin perinteistä tyyliä vaikkakin yhdistelee musiikkia, tanssia ja teatteria. He ovat kymmenellä teoksellaan esiintyneet 4000 kertaa, 440:ssä eri kaupungissa ja 40:ssä maassa. Aikamoinen saavutus parissa kymmenessä vuodessa!
Mielestäni teos Sade ei riko rajoja liian räikeästi ja se on helppoa katsottavaa. Tietenkin esiintyjät ovat huipputaitavia ja tempaavat mukaansa, mutta katsojaa ei pistetä ahtaalle. Teoksessa leikitellään esiintymisen ja esityksen rajapinnoilla – milloin esitys muuttuu esitykseksi ja saako esitystä esimerkiksi kritisoida esityksen aikana. Jos haluat hurmaantua erilaisista tunteista ja helpon laskun uuden sirkuksen pariin, tämä esitys kannattaa katsoa. Se on uskomattoman kaunis ja taidokas.

Jäin ajattelemaan, että tuskin muistan puolen vuoden päästä, että uusi sirkus tempaisi minut mukaansa näin vahvasti. Uskon että seuraavalla Helsingin matkalla tuskin katson menovinkeistä onko jotain kiinnostavaa sirkusesitystä sillä hetkellä menossa. Siksi innostuinkin tosissaan kun löysin Jyväskylästä progesirkuksen! Käsi ylös jyväskyläläiset, kuinka moni on kuullut heistä? Minä voin turvautua ulkopaikkakuntalaisuuden viittaan. Company Uusi Maailma leikittelee sirkuksella, visuaalisella teatterilla ja performanssilla. Vuonna 2006 Seija Hakkaraisen perustama ryhmä on myös kansainvälisesti hyvin suosittu ja esitykset soveltuvat usein teini-ikäisille ja aikuisille. Minua eniten viehättää heidän tarinankerronnallisuus ja visuaalisuus, yhdistettynä tietenkin hyvään musiikkiin ja uskomattomaan akrobatiaan. Mitä muuta uudelta sirkukselta voisi toivoa? (Company Uusi Maailma)

Katsokaa itse ja ihmetelkää minun laillani, mitä on tuo uusi sirkus. Vietin monta iltaa etsien erilaisia uuden sirkuksen ryhmiä ja katsoen lyhyitä pätkiä heidän esityksistään. Voin sanoa, että jokaiselle löytyy jotakin – on skeittareita ja burleskia, yhdistettynä musiikkiin ja teatterin elementteihin. Seuraavana sadepäivänä, tutustu uuteen sirkukseen!


Lähteitä:
Sirkuksen tiedotuskeskus - Suomalainen sirkushistoria,http://www.sirkusinfo.fi/fi/suomalainen-sirkus/suomalainen-sirkushistoria
Cirko - Uuden sirkuksen keskus, http://www.cirko.fi/cirko/
Cirque Eloize – Sade, http://areena.yle.fi/1-1620369

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti