lauantai 11. heinäkuuta 2015

Chris Lynam - Syntynyt klovniksi

Chris Lynam syntyi vuonna 1953 Zimbabwessa, jossa hän nuorena poikana sai ensimmäisen kipinänsä klovneriaan. 14-vuotiaana hän vietti kesänsä Luna Park huvipuistossa, jossa hän törmäsi Britannian kuninkaallisten ilmavoimien edustajiin, jotka sitten ohjasivat häntä julkisen esiintymisten ja klovnerian ensiaskelissa. Jo nuorena koulupoikana Lynam toimi esityksissä assistenttina, joihin kuului tulen ja miekan nielettää sekä piikkimatolla makaamista. Klovneria kaappasi Lynamin heti mukaansa, mutta vasta 23-vuotiaana hän päätti sitoutua viihdemaailman pyörteisiin. Lynam kertoo yksinkertaisesti heränneensä yhtenä aamuna, ja tajunneensa haluavansa klovniksi. (chrislynam.net)

Chris Lynam show. Kuva: Gabriele Iuvara 2010 / Flickr
”Sod it! I want to be a clown.” – Chris Lynam

Ensimmäistä keikkakokemustaan Kings Roadilla Lynam kuvailee huonoksi ja kiusalliseksi, mutta muisto on hänelle yhä rakas. Nykyään hänet tunnetaan parhaiten esitystensä kirjaimellisesti räjähtävästä finaalista, jossa hän asettaa ilotulitteen pakaroidensa väliin laulaen samalla ”There’s No Business Like Show Business”. (Hay 2007; mt.)

Chris Lynam eroaa suuresti monista muista perinteisistä puhdasta stand-upia esittävistä koomikoista. Yli 30 vuotta kokemusta alalta, mukaan lukien Slava’s Snow show, jonka mukana hän on kiertänyt jo 20 vuotta, heijastuu luonnollisesti esiintymiseen. Yleisön joukkoon saattaa lentää sanojen sijaan jotakin muutakin kuten esimerkiksi jäätä, konfetteja tai jopa hänen koko kehonsa. Lynamin tapa esiintyä kumpuaa pitkälti katuesiintymisestä, ja tyyli on hioutunut maailmaa matkatessa. Hän on esiintynyt lukemattomilla eri komediaklubeilla sekä Tokion, Zürichin, New Yorkin ja tuhansien muiden kaupunkien kaduilla sekä muun muassa Rolling Stonesin, Bryan Adamsin ja Bob Dylanin keikkojen välisoittojen aikana. (Hay 2007)

Lynam ja hänen partnerinsa Kate McKenzie kohtasivat ensimmäistä kertaa vuonna 1984. Toisen kerran McKenzie kertoo törmänneensä Lynamiin Malcolm Hardeen Tunnel Palladium -show’ssa. Jokin hiukset pystyssä olevassa miehessä, jonka housut oli sidottu vanhalla mikin nauhalla tämän huutaessa ja kieriessä selällään, säväytti. Lynam ja McKenzie ovat olleet ja esiintyneet yhdessä yli 20 vuotta. (Hay 2007) He ovat esimerkiksi esiintyneet Popcorn Club kabareessa, jossa yhdistyvät surrealistisesti sirkus, livemusiikki sekä moderni sanaton komedia. (popcornclub.co.uk 2015)

Chris Lynam Festival of Fools 1. Kuva: tatchie 2013 / Flickr
Lynamin tapaa esiintyä on kuvailtu jonkinsorttiseksi ohjailluksi hulluudeksi. On kuitenkin hyvin tärkeää muistaa, että kaikki mitä lavalla tapahtuu, on todellisuudessa huolellisesti mietittyä ja lavastettua. Jokainen esitys on oma kokemuksensa, ja saattaa pitää sisällään esimerkiksi pyrotekniikkaa, akrobatiaa, omituista oopperaa ja orkesteriteoksia tai mitä Lynamin vilkkaasta mielikuvituksesta sitten koskaan irtoaakaan. (chortle.co.uk 2015)

Hänen tuorein produktionsa ErictheFred, jota olemme tänään illalla menossa katsomaan, vaikuttaa sävyltään synkemmältä kuin monet Lynamin aikaisemmat tuotannot. Kyseessä on siis vanhenevan klovnin elämäntarina, jonka ajattomuuteen kerrotaan olevan helppoa samaistua. Ei siis auta kuin odottaa jännittyneenä iltaan saakka ja katsoa, mihin kaikkeen Jyväskylän kaupunginteatterin lava tällä kertaa taipuu.

Lähteet:

Chris Lynamin kotisivut. Viitattu 6.7.2015. http://www.chrislynam.net/
Chrotle.co.uk. Chris Lynam. Viitattu 6.7.2015. http://www.chortle.co.uk/comics/c/569/chris_lynam
Hay, Malcom. The Popcorn Club preview. 2007. Viitattu 6.7.2015. http://www.timeout.com/london/comedy/the-popcorn-club-preview
Popcornclub.co.uk. Popcorn Club Cabaret. Viitattu 6.7.2015. http://www.popcornclub.co.uk/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti