perjantai 17. heinäkuuta 2015

Chris Lynamin haastattelu

Pääsimme haastattelemaan Chris Lynamia päivää ennen hänen ErictheFred esitystään Jyväskylän kaupunginteatterilla. Hän oli erittäin mukana, haastattelutilanne rento ja no, jotakin todella yllättävääkin ehti tapahtumaan haastattelun lomassa. Haastattelu tehtiin videohaastatteluna englanniksi, ohessa siis linkki videoon sekä yritykseni kääntää haastattelu sen pääajatuksineen suomeksi.


--

Chris Lynam totesi eräänä aamuna ilman sen suurempia mutkia, että haluaa klovniksi. Tämä ratkaiseva ajatus on siivittänyt hänen moninaista, jo 43-vuotista uraansa viihdemaailmassa. Ennen klovnerian parissa työskentelyä Lynam kertoo toimineensa esimerkiksi kirjanpitäjänä, näyttelijänä ja insinöörinä, mutta hän ei kokenut näitä urapolkuja omakseen. Hän painottaa, että elämässä kaikki on mahdollista kunhan vain jaksaa nähdä vaivaa päämääränsä eteen.

Ideat esityksiin voivat tulla missä ja milloin tahansa, ja niitä on usein mahdotonta suunnitella etukäteen. Lynam kertoo kerrasta 35 vuotta sitten, kun esityksen aikana ilmassa leijailevasta muovikasista syntyi spontaanin leikittelyn seurauksena erittäin suosittu ja hauska sketsi. Ideat voivat kehittyä myös esimerkiksi keskustelun kautta eivätkä siis aina ole välittömiä. Esimerkiksi nimi ErictheFred juolahti Lynamin mieleen hänen kuvaillessa jotakin yli 30 vuoden takaa: kesti siis 32 vuotta saada selville, kuka ErictheFred todellisuudessa oli. ErictheFred poikkeaa monellakin tapaa Lynamin aikaisemmasta tyylistä luoda esityksiä improvisaation ja intuition kautta. Shown tyyliä ja tuntua on pohdittu tarkkaan kolmen vuoden ajan. Kyseessä on samalla hänen ensimmäinen vakava teoksensa.

Lynam pohtii oma klovnin hahmonsa kehittymistä riehakkaasta, nasevasta hahmosta jokseenkin hyväksyttävämpään suuntaan. Yleisesti ottaen hän toteaa klovnien ollen aina olemassa jossakin muodossa: jokaisessa sivilisaatiossa on vallinnut jonkinasteinen shamanistinen ilmapiiri. Esimerkeiksi hän nostaa Italiassa 1500-luvulla syntyneen commedia dell’arten sekä venäläisen klovnerian omaperäisen tyylin. Viimeisen 50 vuoden aikana Lynam toteaa stand-up komedian nousseen suureen suosioon, ja erityisesti televisio on hänen mielestään vaikuttanut niin ikään myös klovnerian monimuotoisuuteen. Komedia on saanut uusia muotoja filmiteollisuuden kautta: Jackie Chan voidaan nähdä tämän aikakauden Buster Keatonina. Buster Keaton on ollut myös Lynamin esikuva.

Slava’s Snow Showssa esiintymisen Lynam on kokenut tylsäksi. Jatkokysymykselle ei jäänyt aikaa, sillä tässä vaiheessa haastattelua tapahtui jotakin hyvällä tavalla odottamatonta: Lynam pysäytti puistoon ajaneen poliisiauton ja pyysi poliiseja ystävällisesti näyttämään dokumenttinsa hänelle. Jälkeenpäin hän kertoi tehneensä tämän meitä viihdyttääksemme ja todistaakseen, että tällaiset spontaanit teot todella ovat hänelle mahdollisia myös ilman esiintymisasua. Samalla hän painotti, että ei olisi koskaan tehnyt vastaavaa ilman yleisöä.

Tilaisuus viihdyttämiseen siis todella voi tulla milloin tahansa: klovneria on Lynamille elämäntapa. Päättäessään 20-vuotiaana haluavansa klovniksi hän teki samalla tietoisen päätöksen siitä, ettei halua kasvaa aikuiseksi. Klovneria on nukkumisen ohella Lynamille tapa rentoutua. Esiintymisen kautta hän voi luoda itselleen maailman, joka toimii hänen omilla säännöillään. Lopuksi hän kertoo olevansa tottunut esiintymään kaikenlaisilla tapahtumapaikoilla kuten kaduilla, teattereilla sekä rockbändien rinnalla, lähellä ihmisiä. Chris Lynamin kyky ja tapa ottaa tilanne kuin tilanne haltuun on varmasti yksi niistä keskeisimmistä piirteistä, joka on tuonut hänelle menestystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti